Nieuwskast

Wijn bij het kerstdiner!

Wijn bij het kerstdiner!

Wijnadviezen bij Keukenkastje Kerst

(met dank aan Wijnkoperij Okhuijsen)  

 

VOORGERECHTEN

 

Tartaar van coquilles met truffeljus en hartige kletskop

Dit gerecht heeft een zoetje van de coquille en de kletskop en wordt begeleid door een volle saus met nootachtige en aardse tonen. We gaan daarom voor een wijn met een niet al te hoge zuurgraad, een lichte houttoets en met genoeg body om aan te sluiten bij de saus. Deze houtgerijpte verdejo uit Rueda ticks all the boxes!

2021 Verdejo Fermentado en Barrica – Rueda, Palacio de Bornos à € 11,90


Crostini’s met cashew-ricotta en kerstige toppings

De cashew-ricotta heeft een nootachtige smaak en een romige structuur, de cranberry is friszuur en de gekarameliseerde uien zijn zacht en zoet. We hebben kortom veel volle smaken op het bord. Om het toch lekker luchtig te houden gaan we voor een lichtvoetige wijn die niet al te droog is. Een prosecco is een fijne, maar veilige keus. Een goede lambrusco een nog veel betere. 2021 Radice  - Lambrusco di Sorbara Frizzante, Cantina Paltrinieri à € 16,40

Garnalencocktail zonder garnalen

De cocktailsaus is met zijn romige structuur de drager van het gerecht. De cayennepeper en de whisky zorgen voor een pittig randje. Kies daarom voor aromatische wijn die het op kan nemen tegen deze uitgesproken smaken. Een gewürztraminer uit de Elzas zou goed werken, maar wij opteren voor expressief Zuid-Frans wit met een neus vol exotisch fruit.

2020 L'Éclipse - Vin de France, Caü-ha-pè € 8,50


Heldere ossenstaartsoep

Dit gerecht is vrij licht van smaak met warme kruidige tonen. Dit is nou bij uitstek een gerecht dat vraagt om een combinatie met een orange wine of een goed gemaakte droge sherry. Geen sherry, maar wel vergelijkbaar qua stijl is deze geweldige droge pedro ximinez uit Montilla-Moriles. Eentje voor de avontuurlijke drinkers.

2020 Vino de Pueblo '3 Miradas' - Montilla-Moriles, Bodegas Alvear à € 13,60


Mosterdsoep met kaasstengels

De soep is vol van smaak, met bloemige tonen en een lekker pitje van de mosterd.Voor erbij zoeken we naar een volle, romige wijn met een fruitig karakter, zoals een grüner veltliner of een chardonnay. Deze warme, maar toch ingetogen Zuid-Afrikaanse chardonnay doet het top bij de kaasstengels.

2021 Forgotten Vineyards Chardonnay, Kruger Family Wines à € 9,50

 

HOOFDGERECHTEN

 

Boleten-coquilles in witte wijnsaus

De combinatie van de gestoofde zuurkool en het aardse van de boleten smeekt gewoon om een mooie klassieke wijn uit de Elzas. We komen dan al snel uit bij een pinot blanc, maar dan natuurlijk wel een goede. Zuurkool en pinot blanc, beter wordt het niet.

2020 Pinot Réserve, Domaine Dirler-Cadé à € 13,90


Rosbief met kerstjus

Het mooi rosé gebraden vlees vraagt om een wijn met zowel een goede tanninestructuur als genoeg sappig fruit. Onze gedachten gaan dan al snel richting Bordeaux. Dit château is niet voor niets al jarenlang een echte Okhuysenklassieker.

2019 Château Lescalle, Bordeaux Supérieur à € 11,75


Tarte tatin van pompoen

Voor dit kruidige gerecht met de zoete tonen van pompoen en de nootachtige smaak van het deeg zoeken we een wijn met wat houtrijping, waarin we dat nootachtige ook terugvinden. Dat kan zowel een witte als een rode zijn. Deze rode Spanjaard kreeg een rijping op Amerikaans eiken, waardoor we duidelijk vanille terug proeven in de wijn. En dat is dan weer erg lekker bij het zoete van de pompoen.

2019 Crianza - Ribera del Guadiana, Palacio Quemado à € 11,75


Zalm Wellington

Zalm is een mooie vette vis. Wanneer die gecombineerd wordt met aardse smaken zoals paddenstoelen zoeken we naar een kruidige wijn met milde zuren. Deze Zuid-Franse viognier past met zijn bloemige en mineralige karakter perfect in dit plaatje.

2021 Viognier - Vin de France blanc, Verget au Sud à 12,25


Konijn van Rietje

Dit gerecht met konijn is warm en kruidig van smaak. Precies hoe we een goede côtes du Rhône ook zouden omschrijven! Deze zwoele en kruidige wijn heeft heerlijk zachte tanninen, die zich perfect schikken naar het langzaam gegaarde vlees.

2020 Côtes du Rhône rouge Les Sablières, Domaine des Escaravailles à € 12,95

 

NAGERECHTEN

 

Amsterdamse liefde

We proeven veel romigheid in dit gerecht en tegelijkertijd wat scherps door de alcohol in de advocaat. We zoeken daarom een licht-alcoholische dessertwijn met een natuurlijke zoetheid, bijvoorbeeld omdat hij is gemaakt van laat geoogste druiven. Eigenlijk precies zoals deze fruitige variant uit Jurançon. Het lichte zuurtje in de wijn maakt dat je graag nog een slokje neemt. 

2019 Ballet d'Octobre - Jurançon moelleux, Domaine Cauhapé à € 16,50


Scroppino di Natale

Deze friszure scroppino met wodka is eigenlijk een gerechtje en een drankje ineen. Toch kan je hier prima een lichte dessertwijn zoals een moscato d’Asti naast zetten: fris, fruitig én bijzonder laag in alcohol.

2021 Moscato d'Asti, I Vignaioli di S. Stefano (Ceretto) à € 16,95


Semifreddo zoute karamel-macadamianoten

Een romig en nootachtig dessert als dit vraagt om een zoete wijn. En dan het liefst één waar we die heerlijke karamelachtige tonen ook in terug vinden. Een tawy port zou goed werken, maar deze 17 jaar oude, versterkte, wijn uit Rivesaltes is echt het summum.

2001 Rivesaltes Ambré - 17 ans d'âge –, Maison Parcé Frères à € 17,45


Sinaasappel-amandeltaart

Om de sinaasappel te accentueren kiezen we voor een mooie zoete dessertwijn waarin we naast honing en bloesem, ook dat warme, gekarameliseerde citrusfruit in terug kunnen proeven. In Bordeaux kennen we natuurlijk de beroemde wijnen uit Sauternes. Monbazillac kun je zien als het iets minder bekende – en daardoor vaak vriendelijker geprijsde – broertje.

2017 Monbazillac, Château Vari à € 15,50


Stroperige stoofperen met witte chocolademousse

Voor dit heerlijk kruidige, winterse dessert zoeken we naar een zoete, zwoele rode wijn. Een wijn met genoeg body en bite om partij te bieden aan het volfruitige en kruidige van de peertjes. Tawny port, bingo! 

Fine Tawny 8 years – Port, Quinta do Tedo à € 14,50

        Bestel de wijnen via deze QR:       Al meer dan 150 jaar staat Wijnkoperij Okhuysen uit Haarlem garant voor prachtige kwaliteitswijnen. Bij de selectie wordt gelet op kwaliteit, duurzame productie en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het overbrengen van de liefde voor wijn is wat het enthousiaste team drijft. Okhuysen voorziet wijnliefhebbers in het hele land dan ook altijd van passend persoonlijk advies, uitgebreide informatie en een vergaande service via hun website en de sfeervolle wijnwinkel in Haarlem. www.okhuysen.nl  

Masterclass koken bij KOOK

Op zaterdag 3 december kookt Eva in de open keuken van KOOK in Wormerveer. Tussen 12 en 16 uur, iedereen is welkom!

Eva op de Dappermarkt!

Op zaterdag 26 november heeft Eva haar eigen kookboekenkraam op de Dappermarkt. Ergens halverwege, niet te missen. Kom langs voor een gesigneerd kookboek en iets lekkers!

De Keukenkast heeft een nieuwsbrief!

Elke maand staat een ingrediënt centraal. Een informatieve en inspirerende nieuwsbrief, met uiteraard recepten van Eva!

Eva in Haarlem!

Eva in Haarlem!
Op 14 mei is Eva om 17.00 uur in boekhandel de Vries van Stockum in Haarlem. Bianca Hiemcke Schriek interviewt Eva over haar nieuwe roman 'De hand van Mustang Sally'. Uiteraard zijn er hapjes uit de nieuwe Keukenkastjes en Eva's andere kookboeken te proeven.

Eva in de boekenweek!

Eva in de boekenweek!
Eva komt naar u toe deze boekenweek! Op woensdag 13 april is ze om 17 uur in boekhandel Hoogstins in Amsterdam.  Op zaterdag 23 april is ze om 17.00 uur in boekhandel de Vries van Stockum in Haarlem. Mét drankjes en hapjes!

De Keukenkastjes zijn er!

De Keukenkastjes zijn er!
Vormgever Yves van Asten bekijkt het kakelverse Keukenkastje EI. Zo hard aan gewerkt, en wat is 'ie mooi geworden!

Kookboek Eva’s Keukenkast in prijs verlaagd! Bestel hier zonder verzendkosten.

Kookboek Eva’s Keukenkast in prijs verlaagd! Bestel hier zonder verzendkosten.
Alles nieuw, dus ook de prijs! Eva's Keukenkast, genomineerd voor kookboek van het jaar, is verlaagd in prijs. Van 29,95 voor 25,00 euro. Bestel 'm in de winkelkast. Bestel

Eva zoekt testkoks!

Eva zoekt testkoks!
Thuiskoks opgelet! Eva is altijd op zoek naar thuiskoks van alle niveaus om haar nieuwe recepten te testen. Het is voor haar heel waardevol als haar recepten ook door anderen worden uitgeprobeerd en van commentaar voorzien voordat ze in haar boeken komen. En omdat ze naast haar grote kookboeken maarliefst 4 Keukenkastjes per jaar maakt, heeft ze veel hulptroepen nodig! Wil jij voor Eva testkoken? Geef je op