Overkast

Eva Posthuma de Boer
Ze schrijft romans, publiceert columns in bladen en kranten, én maakt kookboeken. Want als Eva niet schrijft, staat ze in de keuken. De keukentafel vormt dan ook het hart van haar huis, en is zelden leeg. Niet alleen thuis in Amsterdam staat eten centraal, maar ook in het familiehuis in Bourgondië, waar Eva vanaf haar vroege jeugd komt, en ze een deel van het jaar werkt en woont. In Frankrijk leerde ze eten – ‘en van eten komt koken’, zoals ze zelf zegt. Het bedenken van gerechten, het zoeken naar de lekkerste recepten, het combineren van smaken, en tenslotte: het geluk van met z’n allen om de tafel.
Haar liefde voor koken mondde een aantal jaar geleden uit in haar eerste kookboek, Voer voor Vrienden, het menuboek voor zorgeloze etentjes. In haar tweede kookboek, Eva’s keukenkast, legt Eva ingrediënten onder de loep en introduceert ze het nieuwe koken – 80 procent plantaardig, 20 procent dierlijk. Pienter, lekker en verspillingsvrij. Vanuit Eva’s Keukenkast ontstond het idee voor de reeks prachtig vormgegeven Keukenkastjes, waarin steeds een ingrediënt centraal staat. Inmiddels maakt Eva 4 keukenkastjes per jaar.
Meer over Eva en haar romans op www.evaposthumadeboer.nl
Eva over koken
en kopen op z’n tachtig-twintigst
De wereld moet schoner, en snel. Daar wil we allemaal aan bijdragen. Maar hoe? Nooit meer vlees, vis, ei of kaas? Alles van eigen bodem? Natuurlijk zou het helpen als we dat massaal zouden doen. Maar massaal lukt niet als we de lat zo hoog leggen. Ik krijg het er bij mij thuis in elk geval niet door. Mijn kinderen hijsen de spandoeken voor een beter klimaat, maar eten soms toch graag een kippetje. Ik heb de lat daarom iets lager gelegd, en bij ons heeft dat behoorlijk goed uitgepakt. Ik kook tachtig procent plantaardig en twintig procent dierlijk, en ik koop tachtig procent van eigen bodem, en twintig procent van over de grenzen – liefst van binnen Europa. Daarvoor hoef ik geen ingewikkelde rekensommen uit te voeren. Ik begin gewoon bij mijn groentela. Die vul ik met wat er in het seizoen is, en vormt het startpunt als ik ga koken.
Soms krijgen mijn kinderen dus dat felbegeerde kippetje, en een ceviche to die for komt heus nog wel eens op tafel. Eens per week, zo’n beetje. En vooruit, met kerst, of op verjaardagen. Net als avocado, ananas of andere producten die van ver moeten komen. Is dat erg? Welnee. Als je het pienter speelt, en genoeg lekkere recepten kent zonder vlees of vis – en die zijn er!- is koken en kopen op z’n tachtigtwintigst appeltje-eitje. En daarmee zetten we echt met z’n allen zoden aan de afbrokkelende dijken.Voor ons gezin werkt het. We eten gezonder, duurzamer, goedkoper, en altijd lekker. En als wij het kunnen, kan iedereen het, is mijn devies. Met mijn kookboeken bied ik handvaten om het op die manier te doen. Koken en samen lekker eten blijft fantastisch, ook als we iets veranderen aan hóe we dat doen. Voor die schonere wereld, maar wel genieten geblazen!
Eva Posthuma de Boer
