Receptenkast

Gio's lofsalade met kwarteleitjes

Gio's lofsalade met kwarteleitjes

Bij het traditionele Italiaanse restaurant Gio’s in Maastricht eet je wat de pot schaft en dat is heel, heel lekker. Vlees of vis, aan vegetarisch doen ze niet.  Aan internet evenmin. Een van de bijgerechten dat altijd ter tafel komt, is dit eenvoudige slaatje van knisperend verse witlof, perfect gegaarde kwarteleitjes en romige, pittige vinaigrette. Alleen daarvoor keer ik elke keer terug, naar daar, aan het Vrijthof, waar ze de tijd hebben stilgezet.

Een kwartelei is vijf keer kleiner dan een kippenei, maar bevat meer fosfor, ijzer en allerlei vitamines. Wie astma heeft kan zich ongegeneerd ongans eten aan kwarteleitjes, want ze schijnen er werkelijk tegen te helpen. Koop kwarteleitjes zo vers mogelijk, ze zijn maar kort houdbaar.

Bereidingswijze

  1. Prik de kwarteleitjes aan de onderkant in met een eierprikker. Zet ze op in koud water en breng aan de kook. Kook ze dan nog 1 minuut.
  2. Laat de eitjes schrikken onder koud water, en rol ze tussen je handen zodat de schaal overal barst, dat vergemakkelijkt het pellen alleszins.
  3. Leg de eitjes in een bakje water tot gebruik.
  4. Haal de bladeren van de witlof los, snijd de grote exemplaren in de lengte door midden. Leg ze uit op een schaal. Snijd de eitjes door midden en verdeel over de lofblaadjes. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette, en sprenkel royaal over de sla. Strooi de peterselie erover.