Receptenkast

Hachis Parmentier

Hachis Parmentier

Een klassiek Franse ovenschotel, eenvoudig en bomvol smaak.

Bereidingswijze

  1. Snij de aardappelen (met schil) in gelijke stukken en zet ze op in een pan met ruim koud water. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook in ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Stort de aardappelen in een vergiet en laat ze iets afkoelen. Schil ze.
  3. Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. 
  4. Stamp de aardappelen tot een grove puree. Giet de warme melk en de boter erbij, klop met een handmixer door elkaar. Voeg de eidooier al mixend toe en mix door; je zult zien dat de puree nu heelrijk luchtig en romig wordt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  5. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een braadpan, fruit de ui. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe, en bak op een zacht vuur aan om de tomatenpuree te ontzuren.  Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de tomatenblokjes uit blik, ketjap, chilisaus, worcestersaus, maggi, peterselie, peper en zout toe en laat op een zacht pitje staan. Verwarm in wok of koekenpan 2 eetlepels olijfolie en roerbak de prei en spitskool op hoof vuur tot ze bruin beginnen te worden. Voeg de groenten toe aan het gehakt. Laat het gahakt-groentenmengsel op zacht vuur 15 minuten pruttelen. Proef; het moet een lekker hartig prutje zijn.  
  6. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vul een grote vuurvaste ovenschotel met het gehakt-groentenmengsel. Verdeel daarover de puree, en daarover de paneermeel en geraspte kaas. Bak de Hachis Parmentier 20-25 minuten in de oven, tot er een goudbruin korstje op zit.