Receptenkast

Mince pies

Mince pies

Deze zoete taartjes, waar geen vlees aan te pas komt, zijn het lieveling kerstrecept van Samuel Levie. Kerstontbijt, brunch, lunch of toe bij het diner, hij eet ze het liefst de hele kerst de hele dag door. Dit is hoe zijn moeder ze maakt.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden.  Meng de bloem en boter in een keukenmachine tot een korrelig geheel - je kunt dit ook met je vingertoppen doen. Meng de poedersuiker en sinaasappelzest erdoor, dan het geklutste ei, en mix tot het een samenhangend geheel is. Wikkel het deeg in een vel bakpapier en leg 15 minuten in de ijskast. Spreid een vel bakpapier uit op het werkblad en bestuif met poedersuiker. Leg daarop het deeg, bestuif dat ook met poedersuiker, en leg daarop nog een vel bakpapier. Rol het deeg op deze manier, tussen de vellen bakpapier, uit tot een plak van 1-2 mm dik.  Steek 12 rondjes uit het deeg. Plaats die in een muffinblik. Meng de mincemeat met de abrikozen en verdeel over de deegbakjes. Rasp over elk bakje wat marsepein.  Bak de taartjes 12-15 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Bestuif voor het serveren met poedersuiker. 
  2. Mincemeat: Mincemeat is de vulling van de taartjes. Het is veel, maar dat is handig, want je kunt het, in goed afgesloten in gesteriliseerde potten, zeker 6 maanden op een koele plek bewaren. Uiteraard kun je ook een kleinere hoeveelheid maken. Voor dit taartjesrecept heb je 250 gram nodig. Doe alle ingrediënten behalve de drank in een grote pan. Verwarm rustig zodat de boter smelt. Roer regelmatig. Haal de pan na 10 minuten van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Giet dan de drank erbij. Schep de mincemeat in de potten.