Receptenkast

Pastinaak-peersoep met crunchy perentopping

Pastinaak-peersoep met crunchy perentopping

Deze soep kan heel goed op zichzelf staan. Of opgediend worden met wat simpele kruimels blauwe kaas. Maar met deze crunchy topping stijgt-ie richting de hemel. Kost iets meer tijd, maar ja, wat wil je. En dan even over de ui in de soep. Ik kan geen soep verzinnen die niet begint met het fruiten van een uitje. Waarom doen we dat, wat voegt ui toe? We hebben het erover in onze podcast-aflevering UI, met niemand minder dan chef Wil Demandt en groenteboerin Mari Maris.

Bereidingswijze

  1. Maak de soep. Verhit de olie in een soeppan. Fruit de ui. Voeg de pastinaak, knoflook en gember toe, bak al roerend even aan. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat de soep 15 minuten op een zacht pitje koken.  Schil ondertussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Voeg na de 15 minuten de blokjes peer toe en kook nog 5 minuten mee. Pureer de soep met een staafmixer. Roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met zout en peper.  Maak de topping. Verhit de olie in een kleine koekenpan. Bak de walnoten in 3 minuten al roerend goudbruin. Zet het vuur uit en voeg de knoflook en azijn toe aan de nog warme pan. Schep het mengsel in een kommetje en voeg de walnotenolie toe. Laat afkoelen.  Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd in heel kleine blokjes. Hussel de stukjes peer en de kruiden door het notenmengesel. Breng op smaak met peper en zout.  Serveer de soep met de topping.