Receptenkast

ZACHTGEGAARDE LAMSSCHOUDER

ZACHTGEGAARDE LAMSSCHOUDER

Je hoeft amper iets te doen, en het huis zal de hele middag doortrokken zijn van een zomerse rozemarijngeur. En als de slee eenmaal op tafel staat, zal iedereen zijn vingers aflikken bij dit stuk lam, dat gek genoeg wel eens het ‘vergeten’ deel wordt genoemd. Hoe kun je zoiets heerlijks nou vergeten! Op tafel ermee!

Vraag de slager de lamsschouder te ont-benen en ont-zemen. Waarschijnlijk wil hij de schouder opbinden met een touwtje, maar dat willen wij niet: onze schouder gaat breeduit de braadslee in.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op de maximale temperatuur. Besprenkel een braadslee met olijfolie. Snij de knoflookbol overdwars doormidden. Breek een helft los, en verdeel de halve teentjes samen met de helft van de rozemarijn over de bodem van de braadslee. Kerf de bovenkant van de lamschouder (het witte, vette deel) in met een scherp mes. Wrijf de hele lamschouder in met olijfolie en veel peper en zout. Leg hem in de braadslee, met de rest van de knoflook en rozemarijn erbovenop. Bedek de braadslee goed met aluminiumfolie. Zet in de oven, en verlaag de temperatuur naar 170 °C. Laat het vlees 3½ uur garen. Kijk dan of het ‘van het bot afvalt’; zo niet, laat nog een halfuurtje doorgaren.
  2. Haal het lam uit de oven, leg op een snijplank of een schaal, schep er wat braadvocht over, en bedek met aluminiumfolie om een halfuurtje te laten bijkomen.