Receptenkast

ZALMRILETTE

ZALMRILETTE

Rillettes is oorspronkelijk een smeuïg varkensvleesgoedje, dat z’n smeu dankt aan boter. Rillettes kent inmiddels vele varianten, zoals met eend, konijn of kip, maar ook met vette vissen, zoals makreel, paling en zalm. In welke vorm dan ook, het is een heerlijk smeerseltje voor op toastjes of (geroosterd) brood.

Bereidingswijze

  1. Haal met een dunschiller een reep schil van de citroen en leg die in een steelpan. Rasp de rest van de schil en houd dat apart.
  2. Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadjes. Doe een kwart van de peper in de pan, hak de rest heel fijn. Leg de steeltjes van de peterselie en de bovenste, donkergroene helften van de lente-uitjes in de pan. Giet er 200 milliliter water bij. Voeg een theelepel zout en wat peper toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Zeef deze lichte bouillon, breng opnieuw aan de kook en pocheer de blokjes zalmfilet er 1 minuut in. Schep de blokjes over in een ruime kom, en prak met een vork fijn. Voeg de stukjes gerookte zalm toe. Hak de rest van de lente-uitjes en de peterselieblaadjes heel fijn, en voeg met de rode peper en citroenrasp toe. Knijp de halve citroen boven het zalmmengsel uit, en hussel alles goed. Laat de boter smelten er roer erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Schep de rillettes in een aardewerken bakje, dek af met plasticfolie, en zet minimaal 2 uur in de ijskast.